Werknemers en werkzoekenden die een nieuwe baan willen, trekken nog altijd massaal naar de Randstad vanuit andere regio’s.

Dat blijkt uit een analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over regionale mobiliteit op de arbeidsmarkt.

Het CBS bekeek voor het jaar 2013 de groep van 850 duizend mensen die in dat jaar een nieuwe baan vond. Daarvan bleek ongeveer een kwart een baan te kiezen die buiten de eigen woonregio ligt. De Randstad blijkt hierbij te werken als sterkste banenmagneet op werknemers uit andere regio’s.

Onderstaande tabel geeft een overzicht van gebieden waar nieuwe banen voor een relatief groot deel door mensen van buiten de regio werden bezet in 2013. Amersfoort gaat aan kop met een percentage ‘regionaal mobiel’ van 46 procent. Verder wordt de top-10 gedomineerd door Randstad-streken zoals Zuid-Holland Midden, Haaglanden en Groot-Amsterdam. Dit zijn ook de regio’s met de hoogste werkgelegenheid.

(klik voor uitvergroting)

regionaal mobiel

In de Rotterdamse Rijnmondstreek is de regionale arbeidsmobiliteit overigens een stuk kleiner, vergeleken met andere delen van de Randstad. Afgelopen jaar kwam maar 22 procent van degenen met een nieuwe baan in Rijnmond uit een andere regio. Het gros van de nieuwe werknemers kwam uit Rijnmond zelf.

Financiële dienstverlening trekt werknemers van ver

Op sectorniveau zorgt vooral de dienstverlening voor regionale arbeidsmobiliteit. De financiële sector kent de meeste werknemers die een nieuwe baan buiten hun woonregio vinden, gevolgd door de ICT-sector en de zakelijke dienstverlening.

(klik voor uitvergroting)

regionaal mobiel sector

Lees ook

Werkloosheid daalt in september, maar tempo vertraagt

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl